THE DEVELOPMENT OF NUTRITION SCIENCE AND THE INCREASE IN THE NUMBER OF DIETITIANS AS A MODERN TREND IN HEALTHCARE TRANSFORMATION

Abstract


The article reflects the role of the dietetic community as a service for effectively countering the growing global burden of diseases related to malnutrition, including malnutrition, micronutrient deficiency, overweight and obesity. A key element of healthcare transformation in this direction is to ensure a sufficient number of highly qualified dietitians, whose density per 100,000 population is recognized by WHO as the most important indicator of the country's nutritional potential. However, world practice shows a widespread shortage of such specialists, even in developed countries. Strengthening the role and increasing the number of dietitians, ensuring their continuous professional development and creating a regulated professional environment are an integral modern trend and a prerequisite for building sustainable healthcare systems.

About the authors

S. A. Gureev

E. N. Mingazova

References

  1. Мингазова Э. Н., Гуреев С. А., Чесная Э. А., Мингазов Р. Н. Евразийская стратегия производства органических пищевых продуктов с позиций экономической устойчивости и обеспечения здоровья населения (обзор литературы) // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. 2024. Т. 32, №3. С. 370–376. doi: 10.32687/0869-866X-2024-32-3-370-376
  2. Гуреев С. А., Мингазова Э. Н. О роли диетологического сообщества, его кадрового обеспечения в формировании общественного здоровья // Менеджер здравоохранения. 2024. №12. С. 52–57. doi: 10.21045/1811-0185-2024-12-52-57
  3. Мингазова Э. Н., Гуреев С. А., Мингазов Р. Н. Органические продукты питания: медико-социальный аспект // Менеджер здравоохранения. 2024. №4. С. 121–132. doi: 10.21045/1811-0185-2024-4-121-132
  4. Мингазов Р. Н., Гуреев С. А., Зотов В. В. и др. Глобальные риски ожирения в подростковой и юношеской популяциях // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. 2022. Т. 30, Прил. 1. С. 1067–1071. doi: 10.32687/0869-866X-2022-30-s1-1067-1071
  5. Гуреев С. А., Мингазова Э. Н. К вопросу о международном опыте витаминизации рационов питания и пищевых продуктов как технологии охраны здоровья населения // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. 2020. Т. 28, Прил. 1. С. 723–728. doi: 10.32687/0869-866X-2020-28-s1-723-728
  6. Мингазова Э. Н., Гуреев С. А., Сидоров В. В. Роль обеспеченности населения витамином D в условиях пандемии COVID-19 (обзор зарубежной литературы) // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. 2021. Т. 29, №1. С. 32–36. doi: 10.32687/0869-866X-2021-29-1-32-368
  7. Ситдикова И. Д., Мингазова Э. Н., Мешков А. В., Гуреев С. А. Оценка риска как критерий в системе показателей общественного здоровья // Бюллетень Национального научно-исследовательского института общественного здоровья имени Н. А. Семашко. 2020. №1. С. 24–29. doi: 10.25742/NRIPH.2020.01.004
  8. Carpio-Arias T. V., Crovetto-Mattassi M., Durán-Agüero S. et al. Barriers and opportunities for clinical nutritionists in 13 Latin American countries: a qualitative study // J. Prim. Care Commun. Health. 2023. Vol. 14. doi: 10.1177/21501319231204580
  9. Treasure J., Duarte T. A., Schmidt U. Eating disorders // Lancet. 2020. Vol. 14, N 395. P. 899–911. doi: 10.1016/S0140-6736(20)30059-3
  10. Santomauro D. F., Melen S., Mitchison D. et al. The hidden burden of eating disorders: an extension of estimates from the Global Burden of Disease Study 2019 // Lancet Psychiatry. 2021. Vol. 8, N 4. P. 320–328. doi: 10.1016/S2215-0366(21)00040-7
  11. Gluhak Spajić D. Strategies to achieve a healthy diet and health: reduction of trans fat and saturated fatty acids // Agri-Food Industry Strategies for Healthy Diets and Sustainability. Academic Press; 2020. P. 103–121. doi: 10.1016/B978-0-12-817226-1.00004-7
  12. Beauman C., Cannon G., Elmadfa I. et al. The principles, definition and dimensions of the new nutrition science // Public Health Nutr. 2005. Vol. 8, N 6A. P. 695–698. doi: 10.1079/PHN2005820
  13. Marcus J. B. Nutrition basics: what is inside food, how it functions and healthy guidelines: the nutrients in foods and beverages in healthy cooking and baking // Culinary nutrition: the science and practice of healthy cooking. Academic Press; 2013.
  14. Aboueid S., Gioux I., Ratti S., Hermosura B. J. The profession of dietetics in Canada // Introduction to Health Workforce in Canada / ed. I. Bourgeault. 2021. 18 p.
  15. Siopis G., Jones A., Allman-Farinelli M. The dietetic workforce distribution geographic atlas provides insight into the inequitable access for dietetic services for people with type 2 diabetes in Australia // Nutr. Diet. 2020. Vol. 77, N 1. P. 121–130. doi: 10.1111/1747-0080.12603

Statistics

Views

Abstract - 12

PDF (Russian) - 5

Cited-By


PlumX

Dimensions


Copyright (c) 1970 АО "Шико"

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Mailing Address

Address: 105064, Vorontsovo Pole, 12, Moscow

Email: ttcheglova@gmail.com

Phone: +7 903 671-67-12

Principal Contact

Tatyana Sheglova
Head of the editorial office
FSSBI «N.A. Semashko National Research Institute of Public Health»

105064, Vorontsovo Pole st., 12, Moscow


Phone: +7 903 671-67-12
Email: redactor@journal-nriph.ru

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies