THE DEVELOPMENT OF NUTRITION SCIENCE AND THE INCREASE IN THE NUMBER OF DIETITIANS AS A MODERN TREND IN HEALTHCARE TRANSFORMATION
- Authors: Gureev S.A., Mingazova E.N.
- Issue: Vol 33 (2025): NO ()
- Pages: 822-825
- Section: Articles
- URL: https://journal-nriph.ru/journal/article/view/2283
- DOI: https://doi.org/10.32687/0869-866X-2025-33-s1-822-825
- Cite item
Abstract
The article reflects the role of the dietetic community as a service for effectively countering the growing global burden of diseases related to malnutrition, including malnutrition, micronutrient deficiency, overweight and obesity. A key element of healthcare transformation in this direction is to ensure a sufficient number of highly qualified dietitians, whose density per 100,000 population is recognized by WHO as the most important indicator of the country's nutritional potential. However, world practice shows a widespread shortage of such specialists, even in developed countries. Strengthening the role and increasing the number of dietitians, ensuring their continuous professional development and creating a regulated professional environment are an integral modern trend and a prerequisite for building sustainable healthcare systems.
About the authors
S. A. Gureev
E. N. Mingazova
References
- Мингазова Э. Н., Гуреев С. А., Чесная Э. А., Мингазов Р. Н. Евразийская стратегия производства органических пищевых продуктов с позиций экономической устойчивости и обеспечения здоровья населения (обзор литературы) // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. 2024. Т. 32, №3. С. 370–376. doi: 10.32687/0869-866X-2024-32-3-370-376
- Гуреев С. А., Мингазова Э. Н. О роли диетологического сообщества, его кадрового обеспечения в формировании общественного здоровья // Менеджер здравоохранения. 2024. №12. С. 52–57. doi: 10.21045/1811-0185-2024-12-52-57
- Мингазова Э. Н., Гуреев С. А., Мингазов Р. Н. Органические продукты питания: медико-социальный аспект // Менеджер здравоохранения. 2024. №4. С. 121–132. doi: 10.21045/1811-0185-2024-4-121-132
- Мингазов Р. Н., Гуреев С. А., Зотов В. В. и др. Глобальные риски ожирения в подростковой и юношеской популяциях // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. 2022. Т. 30, Прил. 1. С. 1067–1071. doi: 10.32687/0869-866X-2022-30-s1-1067-1071
- Гуреев С. А., Мингазова Э. Н. К вопросу о международном опыте витаминизации рационов питания и пищевых продуктов как технологии охраны здоровья населения // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. 2020. Т. 28, Прил. 1. С. 723–728. doi: 10.32687/0869-866X-2020-28-s1-723-728
- Мингазова Э. Н., Гуреев С. А., Сидоров В. В. Роль обеспеченности населения витамином D в условиях пандемии COVID-19 (обзор зарубежной литературы) // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. 2021. Т. 29, №1. С. 32–36. doi: 10.32687/0869-866X-2021-29-1-32-368
- Ситдикова И. Д., Мингазова Э. Н., Мешков А. В., Гуреев С. А. Оценка риска как критерий в системе показателей общественного здоровья // Бюллетень Национального научно-исследовательского института общественного здоровья имени Н. А. Семашко. 2020. №1. С. 24–29. doi: 10.25742/NRIPH.2020.01.004
- Carpio-Arias T. V., Crovetto-Mattassi M., Durán-Agüero S. et al. Barriers and opportunities for clinical nutritionists in 13 Latin American countries: a qualitative study // J. Prim. Care Commun. Health. 2023. Vol. 14. doi: 10.1177/21501319231204580
- Treasure J., Duarte T. A., Schmidt U. Eating disorders // Lancet. 2020. Vol. 14, N 395. P. 899–911. doi: 10.1016/S0140-6736(20)30059-3
- Santomauro D. F., Melen S., Mitchison D. et al. The hidden burden of eating disorders: an extension of estimates from the Global Burden of Disease Study 2019 // Lancet Psychiatry. 2021. Vol. 8, N 4. P. 320–328. doi: 10.1016/S2215-0366(21)00040-7
- Gluhak Spajić D. Strategies to achieve a healthy diet and health: reduction of trans fat and saturated fatty acids // Agri-Food Industry Strategies for Healthy Diets and Sustainability. Academic Press; 2020. P. 103–121. doi: 10.1016/B978-0-12-817226-1.00004-7
- Beauman C., Cannon G., Elmadfa I. et al. The principles, definition and dimensions of the new nutrition science // Public Health Nutr. 2005. Vol. 8, N 6A. P. 695–698. doi: 10.1079/PHN2005820
- Marcus J. B. Nutrition basics: what is inside food, how it functions and healthy guidelines: the nutrients in foods and beverages in healthy cooking and baking // Culinary nutrition: the science and practice of healthy cooking. Academic Press; 2013.
- Aboueid S., Gioux I., Ratti S., Hermosura B. J. The profession of dietetics in Canada // Introduction to Health Workforce in Canada / ed. I. Bourgeault. 2021. 18 p.
- Siopis G., Jones A., Allman-Farinelli M. The dietetic workforce distribution geographic atlas provides insight into the inequitable access for dietetic services for people with type 2 diabetes in Australia // Nutr. Diet. 2020. Vol. 77, N 1. P. 121–130. doi: 10.1111/1747-0080.12603