Problems of Social Hygiene, Public Health and History of MedicineProblems of Social Hygiene, Public Health and History of Medicine0869-866X2412-2106Joint-Stock Company Chicot35710.32687/0869-866X-2020-28-s1-723-728Научная статьяTo the question of the international experience of vitaminization food and food as population health technologiesGureevS. A.-MingazovaE. N.elmira_mingazova@mail.ruN. A. Semashko National Research Institute of Public HealthPirogov Russian National Research Medical University (RNRMU)151220202872372806042021Copyright © 2020,2020The article provides an overview of official documents and scientific literature on the development of a policy of enrichment of vitamins and minerals with diets of the population at the level of international organizations in various countries and in the world as a whole. International programs on micronutrient fortification of food products are considered from the standpoint of protecting public health. The article focuses on the availability and effectiveness of ways to improve the vitamin and mineral status of various social groups.population nutritionfortificationmicronutrientsvitamins and mineralsvitamin and microelement statusfood productsfood fortificationpublic healthinternational nutrition programs and organizationsпитание населениявитаминизациямикронутриентывитамины и минералывитаминный и микроэлементный статуспищевые продуктыобогащение продуктов питанияохрана здоровья населениямеждународные программы и организации по вопросам питания[Large-scale food fortification. Global Alliance for Food Nutrition Programmes. Режим доступа: https://www.gainhealth.org/impact/programmes/large-scale-food-fortification (дата обращения 01.02.2020).][ФАО. О нас. Продовольственная и сельскохозяйственная организация Объединенных наций. Режим доступа: http://www.fao.org/about/ru/ (дата обращения 30.01.2020).][About Codex Alimentarius. Codex Alimentarius. International food standards. FAO/WHO. Режим доступа: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/about-codex/en/ (дата обращения 10.02.2020).][Guidelines on food fortification with micronutrients. Ed. by L. Allen, B. de Benoist, O. Dary, R. Hurrell. Geneva: World Health Organization and Food and Agriculture Organization of the United Nations; 2006. P. 331.][Standards. World Health Organization, Food and Agriculture Organization of the United Nations. Режим доступа: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/codex-texts/list-standards/en/ (дата обращения 17.01.2020).][Copenhagen Consensus Center. Our story. Режим доступа: https://www.copenhagenconsensus.com (дата обращения 10.03.2020).][Top outcomes. Copenhagen Consensus Center. Режим доступа: https://www.copenhagenconsensus.com/top-outcomes (дата обращения 19.01.2020).][Коденцова В. М., Вржесинская О. А. Анализ отечественного и международного опыта использования обогащенных витаминами пищевых продуктов. Вопросы питания. 2016;85(2):31-50.][Dary O., Hainsworth M. The Food Fortification Formulator: Technical Determination of Fortification Levels and Standards for Mass Fortification. Режим доступа: https://www.spring-nutrition.org/sites/default/files/a2z_materials/508-food-fortification-formulator.pdf][Food Fortification Initiative. Режим доступа: http://www.ffinetwork.org/tools_training/standards_guidance.html (дата обращения 10.02.2020).][Fortification. A world free from hidden hunger. Nutrition International. Режим доступа: https://www.nutritionintl.org/what-we-do/by-programs/fortification/ (дата обращения 27.01.2020).][Лыжин Д. М. Международные организации в системе глобальной продовольственной безопасности. Проблемы национальной стратегии. 2015;1(28):175-91.][Информационная система данных о содержании витаминов и минералов в продуктах питания (VMNIS). Всемирная организация здравоохранения. Режим доступа: https://www.who.int/vmnis/ru/ (дата обращения 30.01.2020).][Shaikh U., Byrd R. S., Auinger P. Vitamin and mineral supplement use by children and adolescents in the 1999-2004 National Health and Nutrition Examination Survey: relationship with nutrition, food security, physical activity, and health care access. Arch. Pediatr. Adolesc. Med. 2009;163(2):150-7.][Vitamin and Mineral Nutrition Information System (VMNIS). World Health Organization. Режим доступа: https://www.who.int/vmnis/en/ (дата обращения 01.02.2020).][Report on Technical Consultation on National Food-Based Dietary Guidelines (Cairo, 6-9 December 2004). FAO/Cairo, WHO/EMRO, Cairo, Egypt; 2006. Режим доступа: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/254078/WHO_EM_NUT_232_e_en.pdf (дата обращения 18.02.2020).][Первый план действий в области пищевых продуктов и питания для Европейского региона ВОЗ на 2000-2005 гг. Всемирная организация здравоохранения. Режим доступа: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0014/120245/E72199R.pdf (дата обращения 10.02.2020).][План действий в области пищевых продуктов и питания для Европейского региона ВОЗ на 2007-2012 гг. Европейское региональное бюро ВОЗ. Режим доступа: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/74406/E91153R.pdf (дата обращения 18.02.2020).][Лучшее питание - лучшее качество жизни. Вторая международная конференция по вопросам питания (МКП-2). 19-21 ноября 2014 года. Штаб-квартира ФАО, Рим, Италия. Режим доступа: http://www.fao.org/about/meetings/icn2/ru/ (дата обращения 18.01.2020).][Project Cater with Care. Wageningen University and Research. Режим доступа: https://www.wur.nl/en/show/Cater-with-Care.htm (дата обращения 10.02.2020).][European Food Safety Authority. Режим доступа: http://www.efsa.europa.eu/ (дата обращения 20.01.2020).][Regulation (EC) № 1924/2006 of the European Parliament and of the Council of 20 December 2006 on nutrition and health claims made on foods. OJ L 404. 30 December 2006. P. 9-25. Режим доступа: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1924/oj (дата обращения 20.01.2020).][Пороки развития. Всемирная организация здравоохранения. Режим доступа: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/congenital-anomalies (дата обращения 10.03.2020).][Всемирная организация здравоохранения. Режим доступа: https://www.who.int/ru (дата обращения 10.03.2020).][Final Report of the Conference. International Conference on Nutrition. Final Report of the Conference (Rome, December 1992). Режим доступа: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/61254/a34812.pdf (дата обращения 21.02.2020).][Nutrition International. Режим доступа: https://www.nutritionintl.org/ (дата обращения 30.01.2020).][United Nations world food programme. Режим доступа: https://ru.wfp.org/ (дата обращения 30.01.2020).][Нормативный контроль национальных программ обогащения продуктов питания: Руководящий документ по вопросам политики. Food Fortification Initiative. Режим доступа: http://www.ffinetwork.org/tools_training/standards_guidance.html (дата обращения 10.02.2020).][Bouckaert K. P., Slimani N., Nicolas G., Vignat J., Wright A. J. A., Roe M., Witthöft C. M., Finglas P. M. Critical evaluation of folate data in European and international databases: Recommendations for standardization in international nutritional studies. Mol. Nutr. Food Res. 2011;55(1):166-80.][Hennessy A., Walton J., Flynn A. The impact of voluntary food fortification on micronutrient intakes and status in European countries: a review. Proc. Nutr. Soc. 2013;72(4):433-40.][Zimmerman S. 16 ways to maximise the potential of food fortification: The Guardian. Режим доступа: https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/mar/24/16-ways-maximise-potential-food-fortification (дата обращения 01.02.2020).][Whittaker P., Tufaro P. R., Rader J. I. Iron and folate in fortified cereals. J. Am. Coll. Nutr. 2001;20(3):247-54.]